Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) la i desember ut forslag til et forbedret pensjonssystem som skal styrke den sosiale profilen. Forslaget til endringer av folketrygden inkluderer blant annet forslag om innføring av «normert pensjonsalder» i stedet for 67 års pensjonsalder. Vi gir deg hovedpunktene oppsummert her.
Regjeringen har presentert Stortingsmelding med forslag til endringer i folketrygden, som en oppfølgning av pensjonsutvalgets rapport fra 2022. Rapporten har vært på høring, og 15. desember 2023 la arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) frem regjeringens vurderinger og videre fremdrift. Det legges opp til at meldingen behandles videre i Stortinget i vårsesjonen.
Kort oppsummert er forslag til endringer dette:
◾ Det foreslås innført såkalt «normert pensjonsalder». Dette vil erstatte 67 års pensjonsalder, og være en bevegelig aldersgrense som øker i takt med at forventet levealder øker. Tilsvarende vil nedre pensjoneringsalder (62 år) bevege seg som følge av økende levealder.
Uføre skal sikres en bedre alderspensjon. I dag tilsier regelverket at uføre får alderspensjonsopptjening til 62 års alder i folketrygden. Da vil uføre etter hvert kunne sakke akterut når yrkesaktive står lenger i stilling. Med pensjonsopptjening til 65 år, vil det skjermes for en stor del av levealdersjusteringen av uføres senere alderspensjon.
◾ Minsteytelser i folketrygden reguleres i takt med lønnsvekst.
◾ Eget utvalg nedsettes for å vurdere løsninger for «slitere».
Regjeringen inviterer til et bredt forlik rundt disse endringene, men vi ser allerede i media at det er stor diskusjon og uenighet mellom de ulike partiene.
For henholdsvis offentlig tjenestepensjon, private tjenestepensjoner (herunder fripoliser), i tillegg til forholdet til AFP-ordninger i begge sektorer, sies det i dag ikke noe om tilsvarende skal eller bør innføres også der.
Forøvrig forventes ny livsvarig AFP-ordning for offentlig tjenestepensjon å bli vedtatt snart. Det blir også her spennende å se om det vedtas andre regler enn hva som ble foreslått i den høring som ble avsluttet for en tid tilbake.
Les mer om regjeringens lovproposisjon om ny AFP i offentlig tjenestepensjon.
Se hva vi tilbyr innen pensjonsadministrasjon, pensjonsrådgivning og regnskapstjenester.
Publisert: 18. desember 2023