close
Markedsrapport

Minste motstands vei er opp

Momentum i aksjemarkedet er intakt, amerikanske aksjer gikk inn i det mange kaller et klassisk bullmarked og prognosene for inflasjon faller mot mer normale nivåer.

Juni 2023

«Definisjonen på et bullmarked»

Listen over de mest leste nyhetene blant brukere av nyhetstjenesten Bloomberg tegner et klart bilde. Det er oppslag knyttet til oppgangen i aksjemarkedet som fanget interessen i juni.

«S&P 500 går inn i et bullmarked etter teknologirally», heter det i overskriften på en av de mest leste nyhetssakene. Journalistene peker på at verdens kanskje mest fulgte børsindeks har steget over 20 prosent siden bunnen i oktober i fjor. «Definisjonen på et bullmarked», konkluderer Bloomberg.

Figur 1: Globale aksjer og obligasjoner i 2023

Markedet gir tidlig beskjed

«Det har erfaringsvis vært verdifullt å notere seg når trenden eller momentum snur i kapitalmarkedene (…) [S]tarten på børsåret 2023 [kan] ses på som et forsøk på et klassisk trendbrudd i aksjemarkedet (…) Trenden i globale aksjer – definert som retningen på 200 dagers glidende gjennomsnittskurs i globale børsverdier – snudde ved inngangen til februar», skrev vi i markedsrapporten for februar 2023. Nok en gang har det vært verdifullt å følge med på momentum for å avgjøre om minste motstand vei er opp, eller ned. Markedet ga tidlig beskjed om det «alle» nå snakker om.

Figur 1 viser at aksjer har gitt en betydelig avkastning når vi har lagt bak oss første halvdel av 2023. Målt i svake norske kroner har aksjer aldri vært høyere enn i juni, men målt i dollar er det fortsatt sju prosent opp til rekordnoteringene fra 2022. Mye av uroen i aksjemarkedet i fjor skyldtes stigende inflasjon som ga innstrammende pengepolitikk. Mange steder var veksten i konsumprisene på mer enn ti prosent og den høyeste på mer enn 40 år. Dermed skrudde sjeføkonomene opp estimatene sine for inflasjonen de neste 12 månedene, jf. figur 2.

Normalisering av inflasjonen

Figur 2: Forventet inflasjon har toppet ut

Figur 2 viser hvordan inflasjonsforventningene tok av etter pandemien i 2020. Gamle verdikjeder ble ødelagt og man gikk over fra å planlegge basert på just-in-time-prinsippet til just-in-case. For litt over et år siden toppet sjeføkonomenes inflasjonsforventninger ut, og både i USA og globalt forventer sjeføkonomene nå en normalisering av inflasjonen.


Del på: