close
Markedsrapport

Nytt år, nytt forsøk.

Aksjer startet det nye året med sterk oppgang, mens dollaren svekket seg ettersom behovet for sikker havn minker. Samtidig avtar inflasjonsfrykten.

Januar 2023


Det globale aksjemarkedet steg over sju prosent i januar målt i dollar, og nesten ti prosent i svak krone (se figur 1). Den norske kronen er fortsatt rekordsvak, og det var bare under de første månedene etter Russlands invasjon i Ukraina at kronen var klart svakere enn den er nå. At kronen er svak skyldes ikke lenger en sterk dollar. Dollarindeksen, som gjenspeiler dollarens verdi mot andre ledende valutaer, toppet ut i september og har falt jevnt de siste månedene. Den svakere dollaren kan gjenspeile investorenes minkende behov for en sikker havn, uten at det hjelper kronen.

Figur 1: Globale aksjer og obligasjoner i 2023.

Frykt for inflasjon slipper taket

Børsåret startet spesielt sterkt for europeiske aksjer. Euro Stoxx 50-indeksen steg over 13 prosent i norske kroner. Italienske aksjer lå helt i tet med en oppgang på 16 prosent. Globale obligasjoner gikk ut av januar med en relativt sterk månedsoppgang på et par prosent. Oppgangen var bred, og både durasjons- og kredittrisiko ga god uttelling i januar.

Mens 2022 ble et år preget av både resesjons- og inflasjonsrisiko, ser inflasjonsfrykten ut til å ha sluppet taket, jf. figur 2. Sjeføkonomenes spådommer for prisvekst i USA toppet ut i september i fjor og har falt jevnt siden den tid. De samme økonomene anslår fortsatt at resesjonsrisikoen i USA er 65 prosent, så det er for tidlig å snakke om en normalisering i de økonomiske utsiktene. Fordi sentralbankene legger så mye vekt på inflasjon i rentesettingen, er det likevel verdt å følge med på utviklingen i estimatene for konsumpriser fremover.

Figur 2: Inflasjonsestimatene har toppet ut i USA.

Inntjeningsestimatene mer stabile

Samtidig som inflasjonsestimatene har toppet ut, kutter ikke analytikerne like hardt i inntjeningsestimatene som før. Gjennom 2022 kuttet analytikerne spesielt hardt i resultatestimatene i vekstmarkedene, men siden oktober har inntjeningsestimatene vært mer stabile. Sånn sett vil optimisten finne støtte for sitt syn i estimatene for både inflasjon og inntjening i foretakssektoren.

Den mer nøkterne vil påpeke at resesjonsrisikoen i blant annet USA fortsatt er høy, og at resesjoner kan ha uoversiktlige ringvirkninger. Men i januar var det optimistene som dro det lengste strået.

Les mer om kapitalforvaltning i Gabler.


Del på: