Norske kroner styrket seg over fem prosent mot dollar i mai og globale aksjer falt i verdi målt i sterkere norske kroner. Sentralbanker kjøper gull og øker interessen for det edle metallet.
Mai 2024
Etter en svak børsmåned i april kom globale aksjer tilbake i mai. Målt i dollar har globale aksjer aldri vært høyere notert. På grunn av kronestyrkelsen har det likevel vært nullavkastning i aksjer siden mars i år sett fra et norsk perspektiv.
Figur 1 viser at det har vært et godt børsår så langt. Målt i kroner har verdens aksjemarkeder steget 12 prosent, mens oppgangen har vært 8 prosent i dollar. Sikre globale obligasjoner har til sammenlikning vært stabile og gitt nullavkastning hittil i år.
Det er kanskje et tegn i tiden at flere setter spørsmålstegn ved verdien av penger og vedtatte sannheter. Gabler anbefaler ikke gull, men la oss likevel se på gull fra et objektivt perspektiv. Gullprisen har aldri vært høyere og sentralbanker har hittil i år kjøpt mer gull enn de noen gang har gjort – 20 år etter at Norges Bank solgte resten av gullreservene. De siste 20 årene har gullprisen nesten seksdoblet seg.
I dag fremstår gull i manges øyne som noe obskurt, men vi skal ikke mer enn 50 år tilbake i tid før gull fortsatt utgjorde en viktig del av det globale pengesystemet. I 1971 kuttet likevel USA den siste koplingen til gull. Mens gullprisen varierte lite målt i dollar frem til 1971, har prisvariasjonene vært mye større etter 1971.
Spørsmålet en del reiser, er om gull har en plass i en investeringsportefølje – slik gull spilte hovedrollen i gamle dagers pengesystem. Figur 2 illustrerer hvordan aksjer, obligasjoner og gull har oppført seg i en investeringsportefølje fra 1972 til 2023. De svarte prikkene i figuren viser gjennomsnittlig avkastning og avkastningsvariasjon i porteføljer som består av varierende andeler aksjer (S&P 500) og obligasjoner (amerikanske statsobligasjoner). De grå prikkene viser tilsvarende avkastning og avkastningsvariasjon i porteføljer med varierende miks av aksjer og gull.
Når gullandelen i porteføljen var mindre enn 50 prosent og aksjeandelen høy, oppnådde porteføljene med gull i stedet for obligasjoner mer optimale kombinasjoner av avkastning og risiko enn den tradisjonelle aksje-rente-porteføljen. Selv om Gabler ikke anbefaler gull av blant annet praktiske årsaker, er det naturlig at diskusjonen om det edle metallet fortsetter i en verden med mer usikkerhet enn før.