close
Markedsrapport

Ny børsrekord

Globale aksjer fortsatte oppgangen i juni, mens sikre globale obligasjoner ga en avkastning på én prosent. Dollaren svekket seg videre, og er nå nær sitt tiårssnitt.

God avkastning i juni – svak dollar gir ulik effekt


Globale aksjer har lagt bak seg to meget gode måneder. Etter en oppgang på fire prosent i mai steg aksjemarkedet tre prosent i juni målt i kroner. Mens verdens aksjemarkeder utenom USA har steget et par prosent i år målt i kroner, har det globale aksjemarkedet inkludert USA falt tre-fire prosent. Den amerikanske Standard & Poor’s 500-indeksen har falt seks prosent i verdi i år målt i kroner, men målt i en svak dollar snus bildet på hodet; amerikanske aksjer er opp seks prosent i år målt i dollar.

Sikre obligasjoner har gitt god avkastning så langt i 2025. Ved utgangen av juni har en global portefølje med sikre obligasjoner med lang løpetid steget nær tre prosent i verdi etter en oppgang på en prosent i juni, se figur 1.

Figur 1: Globale aksjer og obligasjoner i 2025.

Rekordbørs midt i Trump-kaoset

Vi har i tidligere markedsrapporter bemerket at 2025 har blitt et børsår merket «TRUMP 24/7». Det er et kjør uten like i mediene med saker om Trump. Sakene dekker alt fra toll, immigrasjon til krig og spenning i Ukraina og Midtøsten.

I februar, mars, april og mai var «Trump» nevnt i tittelen i henholdsvis sju, fem, fem og fire av de ti meste leste nyhetssakene på den profesjonelle nyhetstjenesten til Bloomberg. Også i juni var fire av de ti meste leste sakene i finansmiljøet om Trump.

På samme tid som det enorme fokuset på Trump fortsetter, satte amerikanske aksjer ny børsrekord i juni. Standard & Poor’s 500-indeksen har aldri vært priset høyere enn ved utgangen av juni.

Børsrekorden er en påminner om at sentiment – det vil si miksen av optimisme og pessimisme blant folk i markedet – sjelden er en god veiviser for kursen fremover.

Dagen etter Liberation Day den 2. april i år – hvor Trump annonserte endringer i tollpolitikken – var det 40 prosentpoeng flere pessimister enn optimister, ifølge sentimentundersøkelsen fra American Association of Individual Investors. Balansen er fortsatt svakt negativ, men det har skjedd en normalisering i sentimentet.

Figur 2: Dollarindeksen DXY og kroner mot dollar.

Den nye børsrekorden kommer samtidig som dollarindeksen DXY har svekket seg spektakulært hittil i år, se figur 2. Svekkelsen er i tråd med signaler gitt av sentrale medlemmer i Trump-administrasjonen. De siste 30 årene har dollaren aldri falt mer i den første halvdelen av et kalenderår enn i 2025. Likevel er dollaren omtrent på snittnivået fra 2014 til i dag.


Del på: