close
Markedsrapport

Trendbrudd i aksjer

Den sterke starten på 2023 minner om et klassisk trendbrudd i aksjer. Aksjer endte omtrent uendret målt i norske kroner i februar, og globale obligasjoner falt et par prosent i verdi.

Februar 2023


Globale aksjer endte svakt opp målt i norske kroner og to-tre prosent ned i amerikanske dollar. Dermed har den rekordsvake kronen nok en gang sminket avkastningen sett med norske øyne. Globale obligasjoner falt 1,8 prosent i verdi i februar og har dermed gitt nullavkastning hittil i år, jf. den blå linjen i figur 1.

Trend snur i februar

Til tross for fall i globale aksjer målt i andre valutaer enn den norske – som amerikanske dollar – kan starten på børsåret 2023 ses på som et forsøk på et klassisk trendbrudd i aksjemarkedet. Fallet i februar blir sånn sett en konsolidering av den forsterkede stillingen fra januar. Trenden i globale aksjer – definert som retningen på 200 dagers glidende gjennomsnittskurs i globale børsverdier – snudde ved inngangen til februar, jf. figur 2. Forrige gang trenden snudde, var den 23. februar i fjor. Den gang ble momentum negativt.

Det har erfaringsvis vært verdifullt å notere seg når trenden eller momentum snur i kapitalmarkedene.

De siste 120 årene har all aksjeavkastning i amerikanske aksjer kommet i perioder med tiltakende momentum – det vil si når 200 dagers glidende gjennomsnittskurs i markedsindeksen stiger. I globale aksjer har vi bare 50 års historikk, men også her ses det samme bildet: Risikoen for fall i aksjemarkedet øker betydelig i perioder med avtakende 200 dagers glidende gjennomsnittskurs i verdens børsverdier, og all global aksjeavkastning har kommet i perioder når 200-dagerssnittet stiger.

Bilde av graf som viser gobale aksjer (USD) mot globale aksjer (NOK), der globale aksjer (NOK) ligger over globale aksjer (USD) mellom januar og februar.
Figur 1: Globale aksjer og obligasjoner i 2023.

Momentumstrategi

Observasjonene av momentum i markedene strekker seg århundrer tilbake i tid. Den berømte og økonomisk svært suksessfulle britiske økonomen David Ricardo (1772-1823) ble omtalt i James Grants bok «The Great Metropolis». Sitatene «let your profits run on» og «cut short your losses» stammer fra denne denne boken. De 200 år gamle Ricardo-sitatene ses gjerne på som en beskrivelse av en momentumstrategi – hvor det gjelder å være med på en opptur så lenge den varer, mens man selger seg umiddelbart ut når momentum snur.

Bilde av graf som viser globale aksjer målt i dollar (v.akse) og 200 dagers glidende gjennomsnitt (h.akse).
Figur 2: To siste vendepunkter i momentum i globale aksjer.


Del på: