close
Markedsrapport

Børs med kinesiske karakteristika

Kronen falt betydelig i august, aksjer steg to prosent målt i svake norske kroner og Kina vekker bekymringer.

August 2023


Stopp i aksjemarkedet sett fra et dollarperspektiv

Aksjemarkedet viste seg fra sin beste side fra februar til juli i år. I august sa det imidlertid stopp sett fra et dollarperspektiv. Det er bare en svekkelse av kronen på fem prosent mot dollar i august som bidrar til at bildet ser hyggeligere ut fra et norsk ståsted, se figur 1.

Figur 1: Globale aksjer og obligasjoner i 2023

Svak trend tilbake – usikkerhet knyttet til Kina

Avkastningen i globale obligasjoner har stått stille siden begynnelsen av året. En jevn strøm av rentehevinger har bidratt til at plasseringer i risikofrie statskasseveksler har gitt bedre avkastning hittil i år enn globale obligasjoner med både løpetids- og kredittrisiko. Norske statskasseveksler gir for tiden en rente på omtrent fire prosent og hittil i år har avkastningen i disse risikofrie investeringene vært to prosent.

Den svake aksjeavkastningen i vekstmarkedene gjorde et lite avbrekk i juli, men i august var den svake trenden tilbake igjen. Det er spesielt Kina – som utgjør omtrent 30 prosent av vekstmarkedsindeksen – som trakk disse markedene ned fem prosent i august.

Figur 2: Børs i en kinesisk kontekst

Kina som investeringsmål på vei ut?

Det spekuleres i om vi begynner å se utfallet av flere tiår med gjeldsfinansiert vekst i Kina. Eiendomsselskaper går konkurs og banksystemet i landet settes på prøve. Det er usikkert om president Xi Jinping vil lykkes med å gjenopprette optimismen ved å endre kurs mot en økonomi som er mer i tråd med kommunistpartiets mål om marxisme med kinesiske karakteristika. Usikkerheten knyttet til Kina har bidratt til at yuan har falt til det laveste nivået siden 2007. Det tolkes som et signal om at investorer forsøker å trekke penger ut av landet.

Kina var lenge et populært investeringsmål, men investeringer i kinesiske aksjer har aldri blitt belønnet med like høy avkastning som veksten i landet. Det er nå 30 år siden MSCI etablerte en indeks for kinesiske aksjer etter nasjonaliseringene i 1949. Men etter 30 år står MSCI China-indeksen mye lavere i dag enn i 1993. Indeksverdien er ned 40 prosent i perioden. Figur 2 illustrerer den inflasjonsjusterte utviklingen i MSCI China sammenliknet med realveksten i økonomien. Det kontinuerlige gapet mellom børs og realøkonomi er påfallende.


Del på: