close
Markedsrapport

Trump 24/7

Det globale aksjemarkedet endte uendret i april, mens sikre globale obligasjoner steg en prosent i verdi. Trump har hittil i år vært den faktoren som får mest fokus.

Markedet i ubalanse bak flat april


Globale aksjer endte april omtrent uendret. I svake dollar steg globale aksjer én prosent, mens de var omtrent uendret målt i norske kroner, se figur 1.

Bak «uendret» skjuler det seg imidlertid drama av de sjeldne. Trump har blitt den enkeltfaktoren som får mer oppmerksomhet enn noe annet. I februar var «Trump» nevnt i tittelen i sju av de ti meste leste nyhetssakene på den profesjonelle nyhetstjenesten til Bloomberg. I mars og april var tallet fem av ti. Markedet følger Trump døgnet rundt, 24/7.

Figur 1: Globale aksjer og obligasjoner i 2025

Trump-effekten dominerer investorblikket

På direktesendt fjernsyn den 2. april annonserte Trump tollsatser som ga store utslag i kapitalmarkedene. Dollaren svekket seg. En stund falt både aksjer og statsobligasjoner i USA i verdi. Økonomer, analytikere og andre markedskommentatorer påpekte at markedets reaksjon var uvanlig. Dollaren svekket seg tre-fire prosent etter den 4. april til tross for høyere renter og markedsvolatilitet. Det gjenstår å se om dette uvanlige mønstret – en svak dollar i kombinasjon med markedsuro og en høyere rentedifferanse mot utlandet – virkelig gjenspeiler mindre tillit til USA som en sikker havn i usikre tider.

Amerikanske aksjer nær bearmarked

Børsfallet i USA i år kvalifiserer til det som ofte kalles en korreksjon – det vil si et fall i aksjemarkedet på mer enn ti prosent. Fra den 19. februar til den 8. april falt den amerikanske Standard & Poor’s 500-indeksen 19 prosent. Det betyr at amerikanske aksjer var på grensen til et såkalt bearmarked – som gjerne defineres som et børsfall på mer enn 20 prosent.

I figur 2 vises utviklingen i amerikanske aksjer målt i dollar og i dollarindeksen DXY. Dollarindeksen er et tverrsnitt av andre valutaer og kan brukes til å illustrere amerikanske aksjers verdi sett fra utlendingers perspektiv.

Bak ‘uendret’ skjuler det seg drama av de sjeldne – målt i andre valutaer er børsfallet i USA det største på 20 år.

Figur 2: Amerikanske aksjer i dollar og andre valutaer

Sett fra utlendingers ståsted har børsfallet i USA i 2025 vært det største på 20 år etter covid og den store finanskrisen i 2008 og 2009. Fra toppen den 23. januar til bunnen den 21. april falt S&P 500-indeksen 23 prosent målt i andre valutaer enn dollar. Ved å kombinere verdien av dollaren med verdien av amerikanske aksjer kom amerikanske aksjer nærmere definisjonen av et bearmarked enn om man følger børsverdiene i en svak dollar. Håp om at Trump modererer toll mv. løftet markedet mot slutten av april.


Del på: