Globale aksjer startet året med et par prosent oppgang i januar, målt i kroner. Samtidig falt Nvidia hele 589 milliarder dollar i verdi, og kinesisk kunstig intelligens melder seg for alvor som en utfordrer til USA.
Det nye børsåret startet godt, se figur 1. Globale aksjer steg et par prosent målt i kroner, og i overkant av tre prosent målt i dollar. Sikre, globale obligasjoner steg nesten en halv prosent i verdi. Aksjer i vekstmarkedene gjør det fortsatt svakere enn aksjer i utviklede markeder, og steg en knapp prosent målt i kroner i januar.
Januar var en lærerik måned. Nvidia er verdens nest største selskap målt i markedsverdi og falt nesten 17 prosent på én dag. Det har aldri skjedd at ett selskap har falt 589 milliarder dollar i verdi. Det er mer enn verdien av hele det norske aksjemarkedet.
Historien bak Nvidia-fallet er fascinerende. Den 20. januar annonserte kinesiske Deepseek at de hadde utviklet kunstig intelligens som de hevder er langt mer effektiv enn de amerikanske alternativene. Deepseek påstår at de ikke trenger dyre Nvidia-brikker for å konkurrere med amerikanerne. Høyere produktivitet er positivt for brukerne av kunstig intelligens, men dårlige nyheter for et selskap som tjener godt på en tilnærmet monopolsituasjon innenfor avansert brikkeproduksjon. Nvidia har tatt denne attraktive rollen som produsent av de beste brikkene til bruk innenfor kunstig intelligens.
Det skulle imidlertid ta en hel uke fra Deepseek annonserte at de var en konkurrent innenfor kunstig intelligens til markedet reagerte den 27. januar. Da markedet først tok notis av nyheten, var reaksjonen voldsom. Nvidia-kursen ligger nå på samme nivå som i juni i fjor, se figur 2. Selv om børstitanen er en del av de såkalte Magnificent 7, er de sju største teknologiselskapene i snitt på samme kursnivå som i desember.
Enkelte børskommentatorer brukte begrepet «svart svane» om den nye kinesiske konkurransen innenfor kunstig intelligens. Det er imidlertid misvisende å bruke begrepet i dette tilfellet. Det kinesiske kommunistpartiet lanserte i juli 2017 en plan for en ny generasjon kunstig intelligens. Planen er at Kina skal ha en lederrolle i verden innenfor teori, teknologi og applikasjoner knyttet til kunstig intelligens i 2030. Sånn sett er det grunn til å se Deepseek som et ledd i denne planen. En plan som har kommunistpartiets fulle støtte og gir selskaper som Deepseek tilgang til enorme ressurser.