close
Markedsrapport

Børsrekorder etter valget i USA

Globale aksjer nådde nye høyder etter valget i USA, mens sikre obligasjoner steg på rentefall. Valgmarkedene utpekte Trump som favoritt, og fikk rett. 


Globale aksjer stiger – vekstmarkeder faller

Det gikk ikke som pessimistene trodde. Verdens aksjemarkeder viste seg fra sin beste side etter det amerikanske presidentvalget, se figur 1.

Siluettbilde av Det hvite hus, illustrasjon amerikanske flagget og candlestick stolpegrafer
Figur 1: Globale aksjer og obligasjoner hittil i 2024.

Globale aksjer steg nærmere fire prosent i november, målt i både kroner og dollar. Det betyr at verdens aksjemarkeder har steget 31 prosent i år målt i svake norske kroner. I dollar er oppgangen 20 prosent. Det oppsto et stort gap mellom aksjer i utviklede markeder og vekstmarkeder i november. Mens utviklede markeder steg nesten fem prosent målt i kroner, falt vekstmarkedene mer enn tre prosent.

Etter verdiøkningen på en prosent i sikre, globale obligasjoner i november er oppgangen på 3,6 prosent hittil i år. Det er omtrent som ventet gitt at renten på disse obligasjonene var 3,5 prosent ved inngangen til 2024. Det amerikanske presidentvalget stjal overskriftene i alle medier i november. Etter TV-debatten mellom Harris og Trump den 10. september seilte den demokratiske kandidaten opp som favoritt, ifølge valgmarkedene. Figur 2 viser Harris’ og Trumps vinnersjanser slik de ble priset i valgmarkedene Predictit og Polymarket. Fordi prisene antas å settes ut fra profittmotiv og ikke politiske eller andre hensyn, er det en del som setter større lit til valgmarkeder enn eksperters mening.

Figur 2: Valgmarkeder priset inn Trump-seier mot valgdagen.

Valgmarkedene fanget usikkerheten

Selv om Harris fikk medvind etter debatten mot Trump, tok Trump tilbake initiativet i de neste ukene. En måned før valget hadde han tatt igjen Harris’ ledelse – en ledelse han holdt inn til valgdagen. Merk at det er feilmargin i disse valgmarkedene på noen prosentpoeng på grunn av arbitrasjemuligheter mellom markedene. Det betyr at det først var i midten av oktober at Trumps vinnersannsynlighet, justert for feilmarginen, lå på mer enn 50 prosent i valgmarkedene.

I kjølvannet av valgutfallet er det en del som sier de hele tiden var sikre på Trump-seier. Valgmarkedene indikerer imidlertid at usikkerheten levde frem til bare uker før valget. Trumps vinnersannsynlighet nådde 62 prosent på sitt høyeste. Det er godt over 50-50, men ingen indikasjon på at valget var helt avgjort før valgdagen.

Slike valgmarkeder har sannsynligvis kommet for å bli. I 2024 ga de observatørene gode innspill underveis om hvilken vei vinden blåste.


Del på: