Ny livsvarig AFP fra 2025 – sjekk her om du oppfyller vilkårene

Ny livsvarig AFP fra 2025 – sjekk her om du oppfyller vilkårene

Fra 1. januar 2025 trer en ny avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor i kraft. Denne endringen gjelder for alle født i 1963 eller senere og innebærer viktige endringer for fremtidige pensjonsmuligheter. Det er spesielt viktig at du leser deg opp om endringene for AFP dersom du i tillegg vurderer å bytte jobb.

Foto: NTB/Maskot

Fra 1. januar 2025 trer en ny avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor i kraft. Denne endringen gjelder for alle født i 1963 eller senere og innebærer viktige endringer for fremtidige pensjonsmuligheter. Det er spesielt viktig at du leser deg opp om endringene for AFP dersom du i tillegg vurderer å bytte jobb

Tidligere har AFP fungert som en tidligpensjon, hvor man kunne gå av ved 62 år og motta pensjon i opptil fem år. Nå vil AFP være en livsvarig pensjon, der utbetalingene fordeles over hele levetiden fra det tidspunktet man velger å starte uttaket. Dette innebærer at AFP vil utgjøre et tillegg til alderspensjonen, men i mindre grad enn tidligere.

For å ha rett til AFP fra 1. januar 2025 må du oppfylle en rekke vilkår både ved 62 år og på tidspunktet for uttak. Det er totalt åtte krav:

Krav ved 62 år

  1. Du må ha vært ansatt hos en arbeidsgiver med AFP-ordning i minst sju av de siste ni årene før fylte 62 år (dvs. fra og med fylte 53 år).
  2. Stillingen må være hovedarbeidsforholdet, og stillingsandelen må ha vært på minst 20 prosent i samme periode.
  3. Inntekten fra dette arbeidsforholdet må ha vært høyere enn annen inntekt i denne perioden.
  4. De siste tre årene før fylte 62 år kan du ikke ha mottatt inntekt som pensjon, lønn, sluttvederlag eller andre ytelser uten arbeidsplikt som overstiger 1,5 G (Grunnbeløpet, som  er ca. 124 000 kr).

Krav ved uttak av AFP

  1. Du må ha vært ansatt og reell arbeidstaker hos en AFP- arbeidsgiver de siste tre årene før uttak.
  2. Inntekten din må utgjøre minst 1 G både i uttaksåret og året før.
  3. Du kan ikke ha mottatt andre AFP-pensjoner fra andre AFP-ordninger, tidligpensjon eller betinget tjenestepensjon, og heller ikke uføretrygd etter fylte 62 år.
  4. Husk også at du må søke om AFP hos Harstad kommunale pensjonskasse før du avslutter arbeidsforholdet, dersom du oppfyller vilkårene.

Unntak fra hovedregelen

Det finnes tre unntak som gjør at du kan få AFP selv om du ikke oppfyller vilkårene over:

  • Du er født i perioden 1963 –1966 og har minst ti års samlet tjenestetid i offentlig sektor ved uttakstidspunktet.
  • Du blir berørt av virksomhetsoverdragelse mellom privat og offentlig sektor innenfor en angitt periode.
  • Du er tidligere offentlig ansatt født i perioden 1963 –1965 og har byttet til privat sektor innenfor en angitt periode.

Betinget tjenestepensjon som alternativ

For de som jobber i offentlig sektor og er født i 1963 eller senere og ikke oppfyller kravene til AFP, vil det være lurt å sjekke om du på et senere tidspunkt kan ha rett på AFP. Dette fordi uttak av betinget tjenestepensjon medfører at du mister retten på å ta ut livsvarig AFP. 

Hvis du ikke oppfyller vilkårene for AFP så kan du ha rett på betinget tjenestepensjon.  Denne pensjonen utgjør imidlertid en mindre andel sammenlignet med AFP.

Når du jobber i Harstad kommune og har pensjonen din i Harstad kommunale pensjonskasse er din pensjon styrt av tariffavtaler og vedtekter. Den nye AFP-loven, som Stortinget har vedtatt, gjelder foreløpig kun for medlemmer i Statens Pensjonskasse, fordi deres ordning er lovfestet. Det er forventet at lovendringen vil tas inn i SGS2020 som er en særavtale for pensjonsbestemmelser i KS’ tariffområde. Da vil disse pensjonsbestemmelsene gjelde også kommunens ansatte.

Kilder: SPK.no, SGS2020

Publisert: 3. desember 2024