close

Bør du spare til pensjon mens du er ung?

De siste årene har vi sett en markant økning i markedsføring for individuell pensjonssparing (IPS) rettet mot unge. Store pensjonsselskap i finansnæringen tilbyr sparing til pensjon for unge helt ned i 20-årsalderen.

Mange lar seg skremme til å sette av penger til alderdommen, og binder dermed opp kapital de kan trenge til annet i etableringsfasen.

Dobbelt så mange setter av sparepenger

Ifølge en artikkel i VG hadde nordmenn ved inngangen til 2018 mer enn 93 milliarder kroner sparepenger stående i pensjons- og livsforsikringsordninger. Tallene er hentet fra Finans Norge. Det var en økning på de siste fire årene på nesten 12 milliarder kroner, eller 15 prosent.

I 2017 ble det betalt inn nærmere tre milliarder kroner til individuelle pensjonsordninger, ifølge Finans Norge. Det er en økning på hele 50 prosent fra året før.    

Er det lurt å tenke på pensjon allerede mens du er ung?

Vår uavhengige pensjonsekspert, Alexandra Plathe, mener du bør sette deg inn i dine pensjonsutsikter så tidlig som mulig. Men kanskje er det smartest å spare til bolig?

Alexandra Plahte, uavhengig rådgiver i Gabler.

Dumt å låse midler

Pensjonssparing for unge voksne kan være problematisk.  

Med dagens krav om egenkapital for å komme inn på boligmarkedet, sier det seg selv at det er dumt å låse midler du kan trenge i morgen – og langt frem i tid, helt til alderdommen.

Ungdom bør prioritere BSU

Slik situasjonen er i dag, bør den yngre generasjonen prioritere BSU, ikke individuell pensjonssparing (IPS). Deretter kan aksjesparekonto være et godt alternativ til IPS – individuell pensjonssparing.

I tillegg har markedsføringen av IPS vært delvis ubalansert. Riktignok er ordningen bedre enn forgjengeren, men IPS innebærer utsatt skatt – ikke skattefritak – slik mange tror.

Jeg vil anbefale ungdommen å bruke det lille ekstra de måtte ha, til å kjøpe risikodekninger med tanke på uførhet og eventuelt også ved død. Det kan smelle i morgen.

Ungt par på gulv studerer hustegninger
– Unge bør prioritere BSU, ikke individuell pensjonssparing (IPS). Foto: Shutterstock

Gabler på førstesiden av VG: les mer om pensjonssparing for unge i artikkelen her.

Publisert: 14. juni 2019